marți, 6 martie 2012

Tort spirala cu crema de ciocolata

Ingrediente:

Rulada de pandispan :
-  6 oua , 6 linguri de faina, 6 linguri de zahar, un plic praf de copt ,

Blat de nuca si ciocolata:
- 150 gr ciocolata de lapte sau amaruie
- 120 gr unt
- 100 gr zahar
- 1 praf de sare
- 7 oua
- 200 gr nuci macinate
- 50 gr faina
- 1 plic praf de copt

Crema de Cicolata:
- 4 galbenusuri sau 2 oua intregi ;
-150-200 gr zahar;
-250 gr unt;
-4 linguri laptesau apa;
-50 gr cacao sau 100 gr cicolata amaruie rasa marunt.
-rom sau esenta de vanilie

Pentru insiropat:
- sirop din zahar ars
- rom , lichior sau  coniac



Preparare :
Pandispanul : Albusurile se separa de galbenusuri .Albusurile se bat spuma pana putem intoarce vasul invers iar spuma nu cade din vas.Galbenusurile se freaca cu zaharul , cele 6 linguri de faina cernuta , si plicul de praf de copt.Se amesteca cu spuma de albusuri cu o paleta de sus in jos.Se da la cuptorul preincalzit la 180 grade celsius .Se coace aprox.10 minute.

Blatul de nuca si ciocolata :

 Ciocolata se topeste in bain-marie. Albusurile se separa de galbenusuri.Albusurile se bat spuma .Untul moale se freaca cu zahar si un praf de sare.Galbenusurile se adauga pe rand in crema de unt. Ciocolata topita se lasa un pic la racit si se adauga la crema .Se aduga apoi nucile macinate , faina si praful de copt cernute.
Compozitia rezultata se rastoarna intr-o forma rotunda de tortunsa cu unt sau cu hartie de copt ( ar fi preferabil o forma  cu fund detasabil ).
Se da la cuptor aprox.35-40 minute la 175 grade celsius.
Blatul obtinut se lasa la racit , apoi se taie in 3 straturi .Vom folosi la acest tort doar 2 blaturi .Al treilea blat se poate folosi pentru a face Bombe de ciocolata.

Crema de ciocolata :

Galbenusurile sau ouale intregi impreuna cu zaharul se pun la fiert la bain-marie.Se amesteca incontinuu cu un tel.Din momentul in care incepe sa fiarba preparatul va fi gata in exact 10 minute.SE ia de pe foc , se adauga vanilia sau romul ,cacaua cernuta sau ciocolata rasa.Se amesteca pana se omogenizeaza bine, apoi se raceste deasupra unui vas cu apa rece.Se adauga la unt treptat cate o lingura .

Asamblare :

Pandispanul se unge cu aproximativ 3/4 din crema de ciocolata . Se taie pe lungime exact in 5 felii egale.
Cu fasiile obtinute, se formeaza un melc .Fiecare feliile se adauga in continuarea celeilalte.
Cele 2 blaturi de nuca si ciocolata se insiropeaza cu mult rom sau lichior .Primul blat se pune pe farfuria de prezentare a tortului , apoi se unge cu o parte din crema de ciocolata ramasa , Se aseaza peste spirala din pandispan.Se inge din nou cu crema , si se pune capacul din cealalta foaie de blat de nuca si ciocolata.

Totul se acopera cu restul de crema si se da la frigider minim 3 ore.Optional se poate freca cu frisca .

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...